Eindejaarsfeesten/Sluiting
  • De kantoren van het gemeentebestuur zullen gesloten zijn op woensdag 25 december en donderdag 26 december 2024 en op woensdag 1 en donderdag 2 januari 2025. Ter herinnering: veel administratieve procedures kunnen online worden uitgevoerd via  het beveiligde IRISbox-platform.
  • Het zwembad Longchamp zal gesloten zijn van vrijdag 20 december 2024 om 18 uur t.e.m. zondag 5 januari 2025 (jaarlijks onderhoud van de zwembaden).
  • De gemeentelijke parken en tuinen sluiten op dinsdag 24 en 31 december 2024 hun deuren om 18 uur.

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats op zondag 13 oktober 2024. Ter herinnering: Europese en niet-Europese burgers konden deelnemen aan deze verkiezingen.

 Kennisgeving van 29 oktober 2024 - Bezwaarschrift bij het rechtscollege van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.

 27 juni 2024 - Aanname van een politieverordening betreffende verkiezingsaanplakking ter gelegenheid van de gemeentelijke verkiezingen van 13 oktober 2024
 Stemschermen en kandidatenlijsten
 Lijst met de stembureaus in de gemeente Ukkel
 FAQ (alle veelgestelde vragen en hun antwoorden)

Ben je een Belg?

Alle Belgen die 18 jaar of ouder zijn en de burgerlijke en politieke rechten genieten op de dag van de verkiezingen zijn automatisch op de kiezerslijst ingeschreven voor alle verkiezingen en hebben het recht en de plicht om te stemmen in de gemeente waar ze in het bevolkingsregister ingeschreven zijn op de dag dat de kiezerslijst vastgelegd wordt.

Elke kiezer krijgt 15 dagen voor de verkiezing een persoonlijke oproepingsbrief van het college van burgemeester en schepenen. Deze brief vermeldt het adres van het stembureau waar de kiezer zich moet melden. Als je je oproepingsbrief niet gekregen hebt, kan je een duplicaat aanvragen bij de dienst Bevolking.

Duplicaat nodig? Er worden dit weekend permanenties georganiseerd in het Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77):

  • Zaterdag van 9 tot 12 uur
  • Zondag van 8 tot 16 uur

Je kan op 13 oktober ook zonder oproepingsbrief stemmen. Je kan naar hetzelfde stembureau als voor de verkiezingen in juni gaan met je identiteitskaart op zak.

Ben je geen Belg?

Dit zijn de gemeenschappelijke voorwaarden voor Europese en niet-Europese burgers om als kiezer ingeschreven te kunnen worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober:

  • Minstens 18 jaar zijn op 13 oktober 2024;
  • Ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van een gemeente op 1 augustus 2024;
  • De burgerlijke en politieke rechten genieten op 13 oktober 2024;
  • Uiterlijk op 31 juli 2024 een aanvraag ingediend hebben om je op de kiezerslijsten in te schrijven.

Opgelet: er zijn  extra voorwaarden voor niet-Europeanen.

Drie mogelijkheden om je in te schrijven op de kiezerslijst
Burgers die niet de Belgische nationaliteit hebben kunnen:

  •  Online een aanvraag indienen; 
  • Persoonlijk naar het gemeentebestuur van hun woonplaats gaan om het aanvraagformulier in te vullen;
  • Hun aanvraagformulier tot inschrijving opsturen met de post.

Opgelet: zodra je aanvraag aanvaard is, ben je wettelijk verplicht om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en, voor zover de kiesvoorwaarden nog steeds vervuld zijn, aan alle volgende gemeenteraadsverkiezingen, tenzij je je vanaf de dag na de stemming uitschrijft van de kiezerslijst. Burgers die hun kiesplicht niet vervullen kunnen een sanctie krijgen.

Download het aanvraagformulier voor de inschrijving op de kiezerslijst (voor niet-Belgen uit de Europese Unie)
Download het aanvraagformulier voor de inschrijving op de kiezerslijst (voor niet-Belgen van buiten de Europese Unie)
Meer info over de inschrijving van burgers die niet de Belgische nationaliteit hebben op de kiezerslijsten

De volmacht

Je kan misschien om een gegronde reden niet naar je stembureau gaan op de dag van de verkiezingen. Je kan dan een andere kiezer aanduiden om in jouw plaats te stemmen. Dat noemen we stemming bij volmacht. Hiervoor moet je  volmachtformulier P1 invullen en ondertekenen. Het formulier moet ook ondertekend worden door de volmachtkrijger.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Personen die in het buitenland verblijven moeten ook volmachtformulier P1 laten medeondertekenen door het bestuur door naar de dienst Kieszaken te gaan, in de Stallestraat 77 (5e verdieping) en geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Breng zeker een bewijsstuk mee: vliegtuigticket, treinticket, hotelreservatie, verklaring op erewoord, ...
  • Voor alle andere redenen van verhindering (ziekte, studies, werk, religieus motief, ...) hoeft de volmachtgever volmachtformulier P1 niet te laten medeondertekenen door het bestuur. Op de dag van de verkiezingen moet de volmachtkrijger het formulier afgeven aan de voorzitter van het stembureau, samen met het bewijsstuk (doktersattest, attest van de werkgever, inschrijving in een onderwijsinstelling, ...).

Waar moet de volmachtkrijger stemmen? Drie mogelijke gevallen:

  1. De volmachtgever en de volmachtkrijger stemmen in dezelfde gemeente

    De volmachtkrijger mag dan stemmen in zijn eigen stembureau of in het bureau van de volmachtgever, zowel voor zichzelf als voor de volmachtgever. De volmachtkrijger stemt eerst voor zichzelf. Zodra hij zijn eigen stembiljet in de bus gedeponeerd heeft, kan hij stemmen voor de volmachtgever. In het stembureau geeft de volmachtkrijger zijn eigen oproepingsbrief (hij toont aan dat hij zelf kiezer is), zijn identiteitskaart en het ingevulde en ondertekende volmachtformulier P1 af.

    Duplicaat of volmachtformulier nodig? Er worden dit weekend permanenties georganiseerd in het Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77):

    • Zaterdag van 9 tot 12 uur
    • Zondag van 8 tot 16 uur
  2. De volmachtgever en de volmachtkrijger stemmen in verschillende gemeentes
    Ben je de volmachtkrijger? Dan moet je eerst voor jezelf stemmen in je eigen stembureau. Daarna stem je in naam van de volmachtgever in het stembureau van de volmachtgever. Samengevat: als je moet stemmen in een ander stembureau dan de volmachtgever, dan moet je op de dag van de verkiezingen naar 2 verschillende stembureaus gaan.
  3. De volmachtkrijger woont in een ander gewest
    Als de volmachtgever in het Brussels gewest woont en de volmachtkrijger erbuiten, moet de volmachtkrijger eerst voor zichzelf stemmen in zijn gemeente. Daarna stemt hij voor de volmachtgever in het Brussels gewest.

Download het volmachtformulier P1
 Meer info over stemmen bij volmacht
 FAQ (alle veelgestelde vragen en hun antwoorden)

Kieszaken

Adres
Stallestraat 77

Telefoon
02/605.18.91

E-mail
kieszaken@ukkel.brussels