Amfibieën

Amfibieën zijn een belangrijke schakel in het natuurlijke evenwicht van onze stedelijke ecosystemen. Ze zijn net als veel andere dieren in de stad in gevaar. De gemeente Ukkel zet zich mee in door haar infrastructuur voor kikkers, padden, salamanders en andere amfibieën te ontwikkelen.

Ukkel: vochtige gebieden die geschikt zijn voor amfibieën

Het grondgebied van de gemeente Ukkel heeft drie beken en een aantal waterrijke gebieden. Vroeger stonden er ook heel wat molens in de drie valleien. Veel daarvan zijn ondertussen verdwenen. Iedereen dacht dat de amfibieëntrek, die kenmerkend is voor zulke vochtige valleibodems, ook tot het verleden behoorde. Niets is minder waar!

In Ukkel vindt elk jaar een belangrijke migratie van amfibieën plaats: vanuit het regionale moerassige natuurreservaat van Kinsendaal, ter hoogte van de Engelandstraat, in de richting van het privédomein van het Papenkasteel. Padden, kikkers en salamanders steken de straat over om zich voort te planten in het Domein waar de Geleytsbeek doorheen stroomt, en gaan zo van het ene Natura 2000-gebied naar het andere.

Deze trek vindt plaats in het voorjaar, naargelang het weer, zodra de temperaturen stijgen en er voldoende vochtigheid is. Rond juni steken de kleine pasgeborenen dan weer in de andere richting over.

Dieren

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.55

E-mail
dierenwelzijn@ukkel.brussels

Wist u dat?

Amfibieën hoeven niet te drinken aangezien ze het water rechtstreeks via de huid opnemen.

In de praktijk

Engelandstraat: twee faunatunnels

De Engelandstraat vormt een groot obstakel, waar veel dieren sterven. Dat aantal vermindert echter dankzij de actie van de vrijwilligers die elk jaar de vzw Natagora bijstaan om te helpen bij de oversteek.

De gemeente Ukkel heeft 2 'faunatunnels' gebouwd, tunnels onder de straat, zodat de dieren veilig kunnen oversteken. Er staat ook een onopvallende wand in het Kinsendaal, bedoeld om de amfibieën naar de ingang van de tunnels onder het wegdek te leiden.

De bijbehorende maatregelen voor het bovengronds oversteken van de straat zullen echter tot nader order worden gehandhaafd om de dieren die de tunnels niet kunnen vinden, te helpen.

Verrewinkelstraat: pesticiden verboden

Natagora ontdekte en begeleidde ook een soortgelijke migratie, ter hoogte van de Verrewinkelstraat tussen het Sauvagèrepark en de begraafplaats van Verrewinkel. Deze migraties zijn een positief gevolg van de maatregelen ter bescherming van ons milieu, waaronder het verbod op pesticiden op openbare plaatsen. Ook hier zouden in de toekomst duurzamere maatregelen moeten worden ingevoerd.


Vaak gestelde vragen

Amfibieën en kikvorsachtigen behoren tot de bedreigde diersoorten. Door hen te beschermen kunnen we de biodiversiteit op aarde in stand houden. Bovendien zijn kikkers, padden, watersalamanders en andere salamanders doeltreffende roofdieren voor 'ongedierte' (insecten, naaktslakken, rupsen, mieren ...) in onze tuinen, moestuinen en groene ruimten. 

Ten slotte vormen kikvorsachtigen als voedselbron voor vele andere dieren zoals vogelseen essentiële schakel in de voedselketen van de Ukkelse fauna.