De wedstrijd Ukkel in de bloemetjes wordt om de 2 jaar georganiseerd en wil de Ukkelaars aanmoedigen om hun gevel met bloemen te versieren. Om deel te nemen hoef je alleen maar de gevel, de ramen, het balkon, de tuin, de boomspiegel voor je huis of de etalage van je winkel of bedrijf te versieren met natuurlijke bloemen of planten.
Dit jaar wordt de wedstrijd georganiseerd van 1 tot 15 september 2024 zodat we andere soorten planten, bloemen, grassen, … kunnen observeren. De winnaars en deelnemers aan de wedstrijd worden bekroond met talrijke prijzen. De inschrijvingen zijn geopend tot 31 augustus 2024.
De nieuwigheden: , nieuwe categorie "Groepering van handelaars, ambachtslieden, woningen, bedrijven" en verbod op milieuschadelijke producten (pesticiden, onkruidverdelgers, …). nieuw reglement
(in het Frans) De laureaten van de editie van 2024
(in het Frans) De laureaten van de editie van 2022
De categorieën
De wedstrijd is opgesplitst in verschillende categorieën:
- Gevels zonder voortuin
- Gevels met voortuin
- Villa’s met tuin/Driegevelwoning
- Biodiversiteit
- Boomspiegels
- Balkons
- Etalages
- Groepering van handelaars, ambachtslieden, woningen, bedrijven
Focus op de categorie «Biodiversiteit»
Het is de bedoeling om voor deze categorie niet alleen te kijken naar het decoratieve aspect, maar ook naar milieuvriendelijke tuiniermethodes, zonder pesticiden en meststoffen. Methodes die gunstig zijn voor insecten en vogels, die de voorkeur geven aan winterharde, wilde en inheemse planten en elk ander idee om de natuur in de stad te beschermen.
Wat verstaan we onder «de biodiversiteit in de stad stimuleren»?
De biodiversiteit ondervindt negatieve gevolgen van heel wat verschillende en complexe zaken:
- de klimaatverandering (a)
- vervuiling (b)
- de aanwezigheid van «schuilzones» van gunstige soorten (c)
Als tuinier kunnen wij uiteraard een impact hebben op de biodiversiteit door onze keuzes betreffende de inrichting (impact op c) en het onderhoud (impact op b), maar ook door onze keuzes op het vlak van consumptie (impact op a).
Voor deze wedstrijd willen we u er vooral toe aanzetten een plekje te creëren waar de natuur welkom is. Dit kan met name als volgt:
- Wilde, honinggevende, inheemse, geneeskrachtige planten kiezen, of laten staan wat spontaan groeit.
- Soorten kiezen die elkaar aanvullen en die zorgen voor diversiteit van wat wordt opgenomen in de bodem, qua bloeitijd, kleuren, voeding voor vogels en insecten, en wat voor u nuttig is ... (in de keuken, voor de aroma's, voor de geneeskrachtige kwaliteiten, om te composteren, om ongewenste indringers te verjagen, ...).
- Het huis op alle verdiepingen groener maken, de volledige ruimte benutten en gebruik maken van klimplanten.
- Nestkastjes voor vogels ophangen, maar ook voor vleermuizen, insecten, ...
- De kale grond bedekken met groenbemesting (klaver ...) of organisch materiaal (houtsnippers, grasmaaisel, stro ...) om het bodemleven te stimuleren.
Als uw tuin niet in bloei staat op het moment dat de jury langskomt, is dat niet erg. Wat in deze categorie van tel is, is dat uw ruimte op een intelligente wijze is aangelegd en dat u werkt met het oog op een wild en gediversifieerd ecosysteem. Vanzelfsprekend worden er helemaal geen meststoffen gebruikt, en ook geen pesticiden, onkruidverdelgers, ....
Als u trouwens actie onderneemt om uw ecologische voetafdruk als tuinier te beperken, laat ons dat dan weten bij uw inschrijving.
Voorbeelden van acties die de ecologische voetafdruk van tuinieren beperken:
- regenwater gebruiken in plaats van leidingwater om water te geven;
- "zelfgemaakte" compost gebruiken of tuinaarde in plaats van gekochte teelaarde;
- stekken, marcotteren, opnieuw zaaien, uitwisselen in plaats van planten in een pot te kopen;
- ...
In de praktijk
- , gemaakt in samenwerking met Natagora en Apis Bruoc Sella, waarin wordt verwezen naar inheemse, honingdragende en/of overblijvende planten die soms eetbaar zijn, soms nuttig voor het milieu, en soms gewoon mooi. De papieren brochure kan worden verkregen op eenvoudig verzoek ( Brochure "Balconnières gourmandes et fleuries"quartiersverts@ieb.be).
- (in het Frans) Fiche met algemene tips "de natuur dichtbij huis" van Natagora
- (in het Frans) 5 tips om biologisch te tuinieren op de site web van Futura Sciences
- (in het Frans) Website van anders tuinieren - tuinieren zonder chemische producten
- (in het Frans) Website van Planfor - Lijst van honingdragende planten, struiken en bomen
- Lokale agenda 21