Moestuinen

Gemeentelijke moestuinen, gewestelijke moestuinen, collectieve moestuinen, schoolmoestuinen, gedeelde tuinen ... veel burgers zijn gestart met stadsmoestuinen.

In de stad is het mogelijk om veel meer dan aromatische planten te kweken! 

Doelstellingen? Lokale voedselproductie, zonder transport, zonder chemische behandelingen, zonder verpakking of opslag ... waardoor de ecologische impact van de productie sterk wordt beperkt. De ontwikkeling van de stadslandbouw heeft ook het voordeel dat zij bijdraagt tot de biodiversiteit in de stad (aantrekken van bestuivers, enz.), de luchtkwaliteit, ...

Van een potje basilicum tot een echte moestuin, iedereen kan op zijn eigen niveau produceren. Naast het plezier van het kweken en vervolgens het proeven van eigen producten, bespaart deze praktijk geld en brengt zij de stadsbewoner weer in contact met de kringloop van de natuur. Kiezen voor een collectieve moestuin helpt ook om sociale en solidaire banden te ontwikkelen met de buurtbewoners.

Balkon, binnenplaats, tuin, collectieve moestuin ... er bestaan tal van oplossingen die worden gebruikt om een deel van het voedsel te produceren. Meer en meer Brusselaars beginnen eraan!

Bekijk het volledige aanbod aan moestuinen in Ukkel en sluit u aan! 

  • Moestuinen in Ukkel : ontdek de moestuinen op het grondgebied van Ukkel in hun vele vormen: moestuinen beheerd door de gemeente, moestuinen beheerd door het gewest, moestuinen beheerd door burgergroepen, enz.
  • De moestuinmeesters : hebt u een passie voor moestuinen? U kunt een moestuinmeester ontmoeten of ... u kunt er een worden. 
  • Een moestuin op school : een moestuin op school om kinderen meer in contact te brengen met de natuur, waarom niet? 

Wil u alles zien op een kaart?  De kaart met duurzame middelen van de gemeente raadplegen


De moestuinen in Ukkel

Er zijn heel wat soorten moestuinen in Ukkel; ontdek de verschillende soorten moestuinen in Ukkel, hun ligging, de inschrijvingsprocedures, enz.: 

  1. De gemeentelijke moestuinen
  2. De gewestelijke moestuinen
  3. Samen tuinieren
  4. Stadslandbouw in de openbare ruimte en les «Incroyables comestibles»
  5. Collectieve moestuinen beheerd door burgergroepen

De gemeentelijke moestuinen

Ligging

  • Avijlplateau;
  • Linkebeekstraat;
  • Neerstallesteenweg (moestuinbakken);
  • Stallestraat (bakken + volle grond).

Wil u de gemeentelijke moestuinen zien op een kaart?  De kaart met duurzame middelen van de gemeente raadplegen

Werking

  • Inschrijven op een wachtlijst.

Contact

Diensten Gemeente-eigendommen / Grondregie:

  •  02/605.13.80
  •  Stallestraat 77- 1180 Ukkel

Gemeentelijke hulp 

Voor welke moestuinvraag contacteert u best welke dienst?
Hulp nodig? Met welke dienst kunt u contact opnemen? 
De dienst Gemeente-eigendommen / Grondregie staat in voor het administratief beheer van de gemeentelijke moestuinen. Als u zich wil inschrijven voor het huren van een perceel of een moestuinbak, als u een vraag hebt in verband met de overeenkomst of betalingen, is dit de dienst waarmee u contact moet opnemen (zie contact hierboven)
 De Milieudienst bezorgt u allerhande informatie: Waar kan men de moestuinen vinden? Hoe kan men zich inschrijven? Waar kan men terecht voor hulp? Waar kan men praktische handleidingen of informatiefiches vinden (aanplanten, kalender, technische aspecten …)? Hoe bekomt men het label «Natuurnetwerk»? Hoe kan men subsidies bekomen? Waaraan moet u denken alvorens te starten? etc.

De groendienst kan u ook helpen bij het opstarten van uw collectief moestuinproject (advies, leveren van planten of haksel …), uw Incroyables Comestibles-project of uw vergroeningsproject. Met het oog op de organisatie, is het echter nodig om minstens 6 maanden vóór de geplande uitvoering van het projectcontact op te nemen met de dienst. Advies met betrekking tot uw project en antwoorden op uw vragen zullen worden gegeven naar gelang de beschikbaarheid.
Contact:

De moestuinen van Neerstalle en Stalle kregen eveneens het label « Natuurnetwerk» van de vzw Natagora, waarmee de inspanningen worden beloond van de gemeente Ukkel voor de ontwikkeling van de natuur en de biodiversiteit.


De gewestelijke moestuinen

Ligging

De gewestelijke moestuinen in Ukkel kunt u aantreffen in:

  • Keyenbempt (3 zones),
  • Tillensblok (Joseph Bensstraat),
  • Dolezlaan (in de buurt van de Hauwaertkapel).

Wil u de gewestelijke moestuinen zien op een kaart?  De kaart met duurzame middelen van de gemeente raadplegen

Een nieuw project opstarten
Wil u een nieuw collectief moestuinproject starten? Weet dat Leefmilieu Brussel regelmatig projectoproepen lanceert om de Brusselaars te helpen bij de aanleg van een collectieve moestuin of, meer algemeen, van een «duurzame wijk». De geselecteerde projecten krijgen technische ondersteuning en financiële bijstand voor de aankoop van materiaal.

Werking

Inschrijven op een wachtlijst

Contact


Co-tuinieren

Veel Brusselaars telen niet in hun eigen tuin, terwijl anderen ervan dromen dat wel te doen, maar niet over een groene ruimte beschikken. Co-tuinieren moedigt bewoners van dezelfde buurt aan om samen gemeenschappelijke tuinen aan te leggen.

Raadpleeg of post een advertentie om te co-tuinieren via de site «Planter Chez Nous».

Info 


Stadslandbouw in de openbare ruimte en les «Incroyables comestibles»

Telen op de openbare ruimte vereist enkele voorzorgsmaatregelen:

  • hetakkoord hebben van de eigenaar (privé of publiek);
  • ervoor zorgen dat de bodem niet vervuild is;
  • telen in de buurt van zones met niet al teveel verkeer;
  • de beplanting beschermen tegen dierlijk afval;
  • en de groenten goed wassen!

Als u privébakken op de weg, op een openbaar plein, op een stoep, op een perk, enz. wil plaatsen, raadpleeg dan de informatiebrochure «Samen voor groene straten». 

Contact en info


Collectieve moestuinen beheerd door burgergroepen

Zin om te starten met een collectieve moestuin? Collectieve moestuinen worden beheerd door burgers of burgergroepen.

Waar kunt u die vinden?

Heel wat collectieve moestuinen worden vermeld:

Hoe gaat u te werk?

Eerst moet ude toestemming bekomen van de eigenaar. Als het gaat om een stuk grond van een overheidsinstantie, informeer dan bij uw gemeente (Milieudienst).

Elk jaar lanceert Leefmilieu Brussel de projectoproep «Vooruit met de wijk» bedoeld voor burgergroepen (thema Good Food)  die eensubsidie in de wacht kunnen slepenom een moestuin aan te leggen. Het is raadzaam contact op te nemen met de Milieudienst van de gemeente Ukkel alvorens het aanvraagdossier in te dienen.

Contact en info


De moestuinmeesters

De Ukkelse moestuinmeesters zijn opgeleide vrijwilligers met een moestuinpassie. Zij zijn bevoorrechte gesprekspartners die hun kennis en ervaring delen met hun buren, op school, aan stands …

Deze burgers zijn bereid een deel van hun tijd vrij te maken om te antwoorden op tal van belangrijke vragen die de kandidaat-kweker kan hebben. Hebt u een vraag of een probleem over de werking van een moestuin of over het telen in een moestuin? Wenst u te starten met een moestuin?

Aarzel niet om contact op te nemen met een moestuinmeester: 

Hoe kunt u moestuinmeester worden?

Op initiatief van Leefmilieu Brussel en in samenwerking met de vzw Tournesol worden opleidingen tot moestuinmeester georganiseerd. Om deze opleiding te starten moet men al een zekere ervaring hebben op het terrein. Meer informatie over de opleiding op de site van de Brusselse moestuinmeesters of op de site van Leefmilieu Brussel.

Een moestuin op school

Zin om te starten met het aanleggen van een moestuin op school?

 Meer informatie over de schoolmoestuinen op de site van Leefmilieu Brussel. 

Milieu

Adres
Stallestraat 77
Geopend op afspraak van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.50

E-mail
milieu@ukkel.brussels

Goed om te weten

Bepaalde combinaties van groenten kunnen gunstig (bevriende planten) of nefast zijn (antagonistische planten).

Door hiermee rekening te houden bij uw teelt kunt u de gunstige interacties opwaarderen en bepaalde verwoesters of ziektes voorkomen.

Vraag raad aan een moestuinmeester ;-)

Bron: Leefmilieu Brussel

In de praktijk

Tips en infofiches om te telen in een moestuin

Op de site van Leefmilieu Brussel staan er heel wat infofiches om te telen in volle grond of in bakken, op een ecologische manier. Raadpleeg of download de kalender met seizoensgroenten en -fruit en de kalender met teelten en zaaigoed: