Wil u een horeca-etablissement openen of overnemen in Ukkel? Wil u de verschillende regelgevingen kennen voor de economische activiteiten in de horeca? Moet u een vergunningsaanvraag indienen? De dienst Horeca van de gemeente staat voor u klaar!
Opening, overname of statutenwijziging van een horeca-etablissement
Voor de opening of overname van een horecazaak is een conformiteitscertificaat vereist, dat om de 10 jaar vernieuwd moet worden.
Mogelijke situaties | Identiteitskaart, adres, e mailadres, telefoonnummer, nummer KBO (firma of natuurlijke persoon) | Attest stedenbouwkundige bestemming of ontvangstbevestiging van een volledig dossier voor een bestemmingswijziging |
Verslag DBDMH zonder opmerkingen |
Verzekerings-contract BAO | Attest FAVV Erkenningen, toelatingen en registratie |
---|---|---|---|---|---|
Aanvankelijke aanvraag (Conformiteitscertificaat voor de horecasector 10 jaar geldig) | V | V | V | V | V |
Aanvraag voor een vernieuwing (Conformiteitscertificaat vernieuwd voor 10 extra jaren) | V | V | V | V | V |
Verandering van uitbater (andere firma of wijziging van de hoofdaandeelhouder of andere natuurlijke persoon) = aanvankelijke aanvraag | V | V | V | V | V |
Verandering van zaakvoerder binnen dezelfde firma (De geldigheidsdatum van het aanvankelijke certificaat wordt behouden) | V |
Er wordt een betaling via overschrijving van € 150 voor de dossierkosten gevraagd bij je afspraak met de dienst Horeca.
Download het reglement met betrekking tot de uitbating van een horecazaak op het grondgebied van de gemeente Ukkel
ADVIES
Voor het openen van een etablissement en het afsluiten van contractuele verbintenissen (met leveranciers of een eigenaar, een voormalige zaakvoerder, …) is het raadzaam om informatie in te winnen bij de dienst Stedenbouw van de gemeente en/of de dienst Horeca, alvorens een contractuele verbintenis aan te gaan en een financiële investering te doen.
Deze diensten zullen u informeren of het betrokken etablissement in orde is met de stedenbouwkundige reglementen en of er geen beperkingen zijn inzake de uitbating.
Aanvullende toelatingen die door de dienst Horeca afgeleverd worden enkel indien het dossier van de zaak in orde is:
Vergunning voor het verstrekken van sterkedrank
Het gemeentebestuur is belast met de afgifte van de vergunning voor de horecazaken die sterkedrank verstrekken. De vergunning is verplicht om deze dranken te mogen verstrekken.
Positief advies voor drankgelegenheden met gegiste dranken
Elke horecazaak die gegiste dranken wil verkopen moet een toelating "positief advies" van de burgemeester verkrijgen krachtens de wettelijke bepalingen op gegiste dranken.
Terrasvergunning
Voor een terrasaanvraag kan de horecazaak een klassieke terrasvergunning (trottoir) aanvragen, die 2 jaar geldig is, en/of een toelating voor een terrasuitbreiding (op een parkeerplaats), die geldig is van 1 april tot 31 oktober.
Comment introduire vos demandes ?
Vul het aanvraagformulier tot toelating voor de bezetting van de openbare weg voor een klassiek terras en/of het aanvraagformulier tot toelating voor de bezetting van een parkeerplaa voor een terrasuitbreiding in en stuur het samen met de vereiste documenten via e-mail naar . horeca@ukkel.brussels
Download het aanvraagformulier voor de bezetting van de openbare weg
Download het aanvraagformulier voor de bezetting van een parkeerplaats
Advies van de burgemeester - Kansspelen
Om kansspelen te mogen uitbaten in een horecazaak heb je een vergunning C van de Kansspelcommissie nodig. Hiervoor is het advies van de burgemeester vereist. Alle voorwaarden staan op de website van de Kansspelcommissie la . de Kansspelcommissie
In de praktijk
Vaak gestelde vragen
Met "Horeca” bedoelen we:
- restaurants,
- snackbars,
- drankgelegenheden,
- cafés
- of andere zaken waar voedsel of drank ter plaatse kunnen worden genuttigd.
"Met ’sterke drank’ bedoelt men elke gedistilleerde drank met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 % of elke gegiste drank met een alcoholgehalte van meer dan 22 % - Artikel 16 van de wet van 7 januari 1998 betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken." Bron: . FOD Volksgezondheid