De vossen in de steden zijn niet bepaald schuw, ze komen vaak dicht in de buurt van woningen. Dat is goed nieuws, want een vos eet heel graag ratten en muizen. Hij eet immers hoofdzakelijk knaagdieren. Een vos eet een paar honderd knaagdieren per jaar! Hij lust ook wel duiven, eksters en andere veel voorkomende kraaiachtigen.
Is de vos gevaarlijk?
Studies in opdracht van Leefmilieu Brussel toonden aan dat de Brusselse vos in uitstekende gezondheid verkeert (rabiës is sinds 2001 uitgeroeid in België).
Een vos is niet agressief ten aanzien van mensen, kinderen of huisdieren. Hij zal niet spontaan aanvallen, enkel als zijn jongen bedreigd worden.
Vossen blijven wel 'wilde' dieren die, zoals alle dieren van dat formaat, met voorzichtigheid en respect benaderd moeten worden.
Is de vos beschermd?
Net zoals alle inheemse zoogdieren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is de vos strikt beschermd (Ordonnantie van 1 maart 2012 betreffende het natuurbehoud). Die strikte bescherming omvat het verbod op het doden, vangen, verplaatsen of storen van vossen.
Hoe kunnen we met de vos samenleven?
Een vos wordt net zoals alle wilde dieren aangetrokken tot voedsel. Als u geen vossen op uw domein wilt, laat dan geen afval of andere mogelijke voedselbronnen (honden- of kattenvoer, gescheurde of open vuilniszakken, slecht beheerde compostbakken) rondslingeren in de tuin.
Geef de vossen nooit te eten. Dat is niet goed voor de dieren en is bovendien streng verboden voor elk wild dier, krachtens het Algemeen Politiereglement. Bovendien kunnen ze lui worden en afhankelijk worden van het aangeboden voedsel. Het aantal vossen kan er plaatselijk door stijgen, en dus ook het aantal problemen bij het samenleven met de omwonenden.
In de praktijk
- Geef de vossen geen eten!
- Probeer een vos niet aan te raken of te aaien.
- Was uw handen grondig en spoel fruit en groenten uit uw moestuin ook goed. Dierenuitwerpselen, waaronder die van de vos, kunnen ziekteverwekkers bevatten.
- Zorg ervoor dat de vossen niet bij u binnen kunnen.
- Raak geen dode of gewonde vossen aan. Hebt u een gewonde, zieke of dode vos gezien? Kijk dan op de pagina Tussenkomst aanvragen
- Vuilnisbakken beschermen . Kijk op de pagina Huishoudelijk afval/Praktisch
- Vossen kunnen afgestoten worden door sterke geur. Gebruik mensen- of dierenhaar, doordrenkt met sterk geurende stoffen zoals eau de Cologne of etherische oliën, in een lichte stof (bv. een panty) en verspreid het in je tuin.
Sommige inwoners van Ukkel hebben een . Vossen durven daar een feestmaal verorberen, aangezien kippen een makkelijke prooi zijn als de deuren van het kippenhok open staan. kippenhok
Om het gevogelte te beschermen, kunt u het volgende doen:
- Een afsluiting met eender welke afmetingen: de breedte en diepte zijn afhankelijk van het aantal kippen in het hok;
- De afsluiting moet wel minstens 130 cm hoog zijn;
- De omheining moet aan de buitenkant van de steunpalen zitten, zodat andere natuurlijke predatoren (bv. marterachtigen) niet binnen geraken door op de palen te klimmen. De bovenste rand van de afrastering moet in een hoek van ongeveer 30° naar buiten worden omgeplooid (foto's);
- De mazen van de omheining moeten tussen 3 en 4 cm wijd zijn om te beletten dat marterachtigen (hermelijn, wezel) kunnen binnendringen;
- Met een rij tegels van 40 cm breed rond de omheining belet u dat de vos er een tunnel kan onder graven. Vossen zijn slim, maar ze zullen niet verder dan die tegels beginnen graven (zie foto’s);
- Plaats het slaaphok en de voerbak op zo'n 30 cm van de grond om de toegangsmogelijkheden te beperken voor ratten en muizen, die ook predatoren aantrekken.
Lees op de website van Leefmilieu Brussel hoe u een kippenhok tegen een vos kunt beschermen