Schooladvies en begeleiding

De opdracht van de pool schooladvies en begeleiding bestaat erin een eerstelijnsdienst te garanderen op het gebied van schoolinschakeling voor kinderen, jongeren en hun families die in Ukkel wonen of naar school gaan.

Opdrachten van de pool

  1. De cel informeert en begeleidt de Ukkelaars inzake de stappen die verband houden met het onderwijs.
  2. Ze bevordert de schoolinschakeling.
  3. Ze staat in voor de begeleiding van individuele situaties en/of ontwikkelt projecten voor doelgroepen waarbij bij voorkeur wordt samengewerkt met de partners en de bestaande middelen worden aangewend.

Acties op het terrein

De raadgevers en raadgeefsters bij schoolbemiddeling:

  • verwelkomen, informeren en adviseren de leerlingen en/of hun ouders betreffende hun rechten, hun plichten en de mogelijkheden qua bijstand;
  • begeleiden de ouders en de jongere voor een geslaagd schooljaar;
  • ondersteunen de jongere en/of zijn ouders bij de administratieve afhandeling zoals de inschrijving, de bemiddeling, de rechtsmiddelen;
  • verwijzen door naar de bevoegde instellingen op het gebied van:
    • competentiebalans;
    • beroepsoriëntatie;
    • pedagogische opvolging;
  • vergemakkelijken de dialoog school-familie;
  • ondersteunen, begeleiden en helpen bij moeilijkheden op school of in geval van schoolmoeheid;
  • ontwikkelen verschillende projecten en activiteiten voor de Ukkelse jongeren in samenwerking met de actoren op school en de verenigingen;
  • Nemen deel aan de campagne  "La Rentrée… Faut y penser!".

Onze professionals zijn bereikbaar via telefoon of op afspraak.

Contact 

Preventie

SCHOOLBEMIDDELING

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur

Telefoon
02/605.12.45

E-mail
school@ukkel.brussels

Vaak gestelde vragen

Voor de Franstalige scholen die georganiseerd en/of gesubsidieerd worden door de Federatie Wallonië-Brussel bevat de  portaalsite van het onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel informatie over het onderwijssysteem en een overzicht van de scholen (middelbare scholen, sociale promotie, universiteiten, hogescholen, enz.) van alle netten. Door te zoeken per onderwijsniveau en met geografische criteria kan je de scholen in Ukkel vinden.

Via de website  "Le guide des écoles" van de SIEP vind je ook de Franstalige scholen per locatie.

Voor meer info over de Franstalige gemeentescholen, het onderwijsproject en de inschrijvingsprocedures: neem contact op met de dienst Onderwijs:  02605.22.70 -  onderwijs@ukkel.brussels of aadpleeg de pagina  Onderwijs.

Voor de Nederlandstalige scholen bevat de website  Onderwijskiezer een overzicht van de onderwijsinstellingen van alle netten.


Voor het Franstalig onderwijssysteem verschaffen de websites van de  Federatie Wallonië-Brussel en van  Bruxelles-J informatie over het onderwijssysteem en schoolkwesties in het algemeen.

Voor het Nederlandstalig onderwijssysteem bevatten de websites  onderwijs.vlaanderen.be en  vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming heel wat informatie over onderwijs: leerplicht, schoolkosten, evaluaties, schoolhulp, schoolvakanties, ...

Het (educatief en pedagogisch) schoolproject en het huishoudelijk reglement (vaak in de agenda of meegegeven aan de ouders bij de inschrijving) zijn de referentiedocumenten die de waarden van de school, de beoogde leerdoelen en de aangewende middelen definiëren. Ze bevatten ook de normen en regels die in elke school gelden.


Voor de Franstalige scholen:

  • Voor een inschrijving in het gemeentelijk basisonderwijs van Ukkel: raadpleeg de pagina  Inschrijvingen.
  • Voor een inschrijving in het eerste middelbaar: raadpleeg de website van de  Federatie Wallonië-Brussel.
  • Voor een inschrijving in de andere Franstalige scholen en de andere schooljaren: raadpleeg de website van de school van jouw keuze.

Voor de Nederlandstalige scholen: de website  Inschrijven in Brussel bevat uitleg over de inschrijvingsprocedures in het Nederlandstalig kleuter-, lager en middelbaar onderwijs in Brussel.

Voor de inschrijving in het eerste middelbaar kan  de Nederlandstalige bibliotheek van Ukkel je op weg helpen bij de verschillende stappen.


In het Franstalig onderwijs detailleert  de portaalsite van het onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel de stappen die je kan ondernemen in geval van conflict, geweld en/of pesterijen op school.

De nuttige nummers:

  • Het gratis nummer "Écoute école"  0800/95.580 biedt een gratis, anoniem en vertrouwelijk luisterend oor voor de situatie of aanvullende pistes.
  • Het gratis nummer  103 (Ecoute Enfants).
  • In geval van cyberpesten:  116 000 van Child Focus.

In het Nederlandstalig onderwijs bevat de website  Onderwijs in Brussel de verschillende hulpdiensten in geval van vragen of problemen die ouders en leerlingen ondervinden. Enkele voorbeelden: Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB), de diensten "Brede Instap", KANS Centraal Meldpunt Brussel.


  •  La Coordination Accueil Temps Libre d'Uccle centraliseert de opvangactiviteiten voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar voor en na school, op woensdagnamiddag, in het weekend en in de schoolvakanties, alsook de structuren voor schoolondersteuning in Ukkel. De informatie wordt onder andere verspreid via de blog  aesuccle.blogspot.com en de gewestelijke website  Bruxelles temps libre.
  •  De straathoekwerkers van de Preventiedienst staan ter beschikking van de Ukkelse burgers. Ze organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren.
  •  Le Parascolaire d'Uccle biedt heel wat kwalitatieve sportieve, culturele, artistieke en educatieve activiteiten aan voor kinderen en tieners van 3 tot 16 jaar.
  •  De dienst Cultuur organiseert heel wat evenementen en activiteiten voor kinderen en jongeren in het Cultureel Centrum van Ukkel, de gemeentebibliotheken, de openbare ruimte, ...
  • Het Huys, het Nederlandstalig gemeenschapscentrum in Ukkel, organiseert stages, concerten, sportactiviteiten, filmvoorstellingen, lezingen, taallessen, ...
  • De website  Jong in Brussel bevat het Nederlandstalig aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren in Brussel. Zoeken per thema (sport, spel, muziek, cultuur, ...), leeftijd of gemeente.

Meer info over de Nederlandstalige activiteiten die in Ukkel voor kinderen georganiseerd worden bij de gemeentelijke coördinatrice van  Brede School Ukkel.


In de scholen:

  • In het Franstalig onderwijs bieden de  psycho-medische-sociale centra (PMS) psychologische, medische en sociale opvolging voor alle leerlingen. Ze schenken ook aandacht aan alle vragen van ouders, leerlingen of leerkrachten om de moeilijkheden op te sporen en de nodige hulp te bieden. Er is in sommige scholen misschien ook een adviseur die helpt bij de oriëntering, informeer je!
  • In het Nederlandstalig onderwijs werkt het  Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) samen met de scholen en behandelt vragen zoals leren leren, onderwijs, preventieve gezondheidszorg, psychische en sociale werking. Informeer je indien nodig over de aanwezigheid van een zorgcoördinator of een leerlingenbegeleider (middelbaar) in de betrokken school.

Andere diensten en nuttige links:


 Bruxelles-J beantwoordt verschillende vragen van de jongeren, gebundeld per thema. Er is ook een chatfunctie om een specifiekere vraag te stellen.

Er zijn ook verschillende opvangplaatsen waar professionals permanenties organiseren om vragen te beantwoorden.

Franstalige diensten.

  •  La Maison de l'Adolescent (MADO SUD) is een dienst die hulp biedt aan jongeren van 11 tot 22 jaar, gezinnen en professionals ( Schietbaanstraat 16 te 1060 Sint-Gillis -  02/563.47.08).
  •  Le Service du Droit des Jeunes (SDJ) beantwoordt en begeleidt bij vragen over de rechten in het kader van familiale conflicten, moeilijkheden op school, met het gerecht, ... ( Arteveldestraat 155 te 1000 Brussel -  02/209.61.61).

Nederlandstalige dienst

 Het JAC Brussel beantwoordt vragen en problemen van jongeren van 12 tot 25 jaar ( Nancystraat 20 te 1000 Brussel -  02/486.45.01).

Er staan andere nuttige nummers en verenigingen voor jongeren op de pagina  Jeugd.


Informatie over de medische verenigingen, Ukkelse wijkgezondheidscentra, gezinsplanning, de dienst Promotion de la santé à l’école, ... staat op de pagina  Gezondheid en welzijn.


In het Franstalig onderwijs bevat de website  Allocations d'études van de Federatie Wallonië-Brussel alle officiële informatie over de voorwaarden en modaliteiten om een studietoelage in het middelbaar en hoger onderwijs aan te vragen.

In het Nederlandstalig onderwijs bevat de website  Groeipakket van de Vlaamse Regering alle informatie over het Groeipakket. Het betreft een geheel van mogelijke financiële tegemoetkomingen die variëren van het ene kind tot het andere en waarvan het bedrag afhangt van je gezinssituatie.


Dankzij de website  Schoolinschakeling, bestemd voor jongeren, ouders en professionals, kan je de verschillende Brusselse hoofdrolspelers inzake schoolinschakeling identificeren.