Door het slechte weer van dinsdag 9 juli hebben de gemeentelijke groene ruimtes aanzienlijke schade geleden. De Groendienst heeft er bijgevolg alles aan gedaan om zo veel mogelijk gemeentelijke parken, waaronder het Wolvendaelpark, zo snel mogelijk te openen en de straten, scholen, … te beveiligen. Onze tuiniers en snoeiers werken onophoudelijk om te beveiligen en de sporen van deze vreselijke weersomstandigheden te wissen.
-
Het Wolvendaelpark is bereikbaar via ingang De Fré, Rodestraat, Wolvendael, Klipveld en Crabbegat
De talrijke herstellingswerken van de schade aan het Wolvendaelpark na het verwoestende onweer maken vorderingen. Ter herinnering: vlak na de storm was het de prioriteit om de drukbezochte en onmogelijk af te sluiten openbare ruimtes (de wegen, de +/- 14.000 bomen erlangs en de scholen) te beveiligen, maar ook om zo veel mogelijk groene ruimtes open te stellen voor het publiek. Het Wolvendaelpark is de zwaarst getroffen en grootste ruimte: met zijn 18 hectare telt het meer dan 150 beschadigde bomen van de bijna 10.000 bomen die door onze deskundige gecontroleerd werden.
Het park is beschermd en de gemeente moet zich schikken naar de vereisten van Monumenten en Landschappen. Zij gaven ons toestemming om 60 bomen met spoed te rooien en te beveiligen. Dit werk is afgerond en kostte bijna € 90.000. Daardoor konden we de publiek toegankelijke zone uitbreiden. Daarna diende de gemeente een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in om nog 155 gevaarlijke bomen te rooien. Onder andere twee derde van de Lindenlaan is getroffen. Zodra de vergunning toegekend is kan er een aannemer aangesteld worden om deze werken uit te voeren. Zonder deze werken kan de rest van het park helaas niet heropend worden. Er worden later nieuwe bomen geplant om dit verlies te compenseren. Het is onmogelijk om een exacte planning voor de heropening van de rest van de zone te geven. De gemeente heeft immers geen vat op de behandelingstermijnen van vergunningen, noch op de beschikbaarheid van de aannemers, die aangesteld worden via een overheidsopdracht.
Een aannemer plant de herstelling en de vervanging van de 1.000 meter omheining die door de storm beschadigd is. Deze werken kosten ongeveer € 72.000. Gelijktijdig maakt de gemeente van de sluiting van het bovenste deel van het park gebruik om de twee speeltuinen te laten renoveren.
Respecteer voor je eigen veiligheid de bebakening. Het bovenste deel van het park, de speeltuin en de uitspanning blijven gesloten.
Ontdek het plan van het Wolvendaelpark met de geopende en de afgesloten zones -
Het Montjoiepark, het Brugmannpark, de Kattuin, de Zandbeektuin, de tuin van het Kunstenhuis Ukkel en de voormalige visvijver zijn geopend. Ze werden onderzocht en volledig beveiligd.
- Het Raspailpark is nog gesloten. De bomen die nog rechtstaan zijn immers kwetsbaar (afgerukte takken of toppen) en de stabiliteit ervan moet nog beoordeeld worden voor jouw veiligheid.